jump to navigation

Filozoful filfizon, în stare pură de fîlfîială februarie 24, 2009

Posted by Alex Savitescu in Drain-storming.
trackback

Cetăţeanul anonim primeşte o funcţie. Îl ştiţi, cu siguranţă: e cetăţeanul pentru care cuvîntul funcţie nu e substantiv. A fi substantiv înseamnă, înainte de toate, a depinde de un verb. Cetăţeanul nostru nu depinde de nici un verb. În fapt, de nici un nerv. Cetăţeanul nostru este un strălucit complement circumstanţial: în funcţie de mod, în funcţie de timp, în funcţie de loc, în funcţie de toate laolaltă, cetăţeanul nostru contemporan ocupă un scaun directorial de chiele, lăsînd sub masa fizic-a domniei sale un impresionant vid. El este bitul înviat dintr-un spermatozoid înfiat. El este omul nepotrivit, aflat în toate dimensiunile posibile, la locul potrivit. ass-hole-get-itEl este cetăţeanul din cauza căruia fizica se întîlneşte cu psihologia. E ca în bancul ăla: un psihopat e convins că 1 plus 1 fac trei; un nevropat ştie că 1 plus 1 e egal cu 2, dar ce-l mai enervează chestia asta! Cetăţeanul nostru nevropat, dotat cu funcţie la fel ca un Lăstun tunat cu ABS, se trezeşte, ca-ntr-o bună zi după Apocalipsă, cu o neostoită sete de Pepsi. Ca-ntr-o naţie în care apa a dispărut de tot, cetăţeanul filfizon pohteşte la un Pepsi. Şi dacă al nostru cetăţean pohteşte la un Pepsi, şi sîngele Pepsi se va face! Nu mai are nici o importanţă că n-a mai băut în viaţa lui apă, că nu ştie nici măcar gustul zahărului! Cetăţeanul nostru nevropat, desemnat, funcţionar, filozof, filfizon, fîlfîind ştie că Pepsi nu e apă, nu e nici zahăr. Şi ce-l mai enervează, dom’le, chestia asta!

Comentarii»

1. Alin CIUBOTARU - februarie 24, 2009

E destul de ermetic articolul, eu unul n-am incotro indica.

…Da’ bietul magar ce vina are?

2. Alin CIUBOTARU - februarie 24, 2009

*…n-am idee incotro indica…

3. Alex Savitescu - februarie 24, 2009

Ăsta e riscul asumat: am vrut să fie ermetic. De era o ţîr mai clar, nu mai scriam (ştiu că înţelegi că nu pot fi mai direct de atît, ştiindu-mi statutul actual…).
Măgarul, Aline, nu are nici o vină: el este, cum să zic?, supapa din text? Sau, ca să folosesc o imagine pe care am văzut-o în fotografiile preferatului meu Cartier-Bergsson, e fanta de lumina dintr-o poză făcută, prin trijpatru, cu un Leica! 🙂

4. Alex Savitescu - februarie 24, 2009

Iar măgarii sînt simpatici, atîta timp cît sînt egali cu ei înşişi. :)) Eu îmi zic mereu asta, cînd mă bărbieresc! 😀

5. Cătălin - februarie 25, 2009

Vezi ca pe franţuz l-ai făcut suedez: Bergsson 🙂 în loc de Bresson. (Poţi şterge apoi comment-ul meu.) 🙂 Sorry…

6. gavril - februarie 25, 2009

Daca textele sunt scrise pentru a fi citite, textul asta nu ar fi trebuit scris. Cred ca e prea profund pentru iq-ul spermatozoidului din mine.
Pe scurt: care-i povestea, unde-i logica?

Ori e abundenta valului de inspiratiuni uber-originale venit din strafundul unui nerv de creatie alambicata? (S-a inteles ceva, ca am scris si eu…)

7. Alex Savitescu - februarie 25, 2009

@Cătălin: L-am făcut Bergsson tocmai pentru a-ţi aduce aici un comment. 🙂
@Gavril: Dacă textul ăsta nu trebuia să existe, îţi propun să lăsăm deoparte miştourile ieftine (pe care, cu atît mai mult, nu am chef să le suport de la oameni care au „curajul” să semneze vitejeşte cu pseudonim). E mult mai ieftin să nu mai intri pe aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: