jump to navigation

Cu tarif (episodul al III-lea) februarie 16, 2009

Posted by Alex Savitescu in Ţara mea cu ş din ţ.
trackback

Dacă e luni, nu mergem cu cei care culeg căpşuni

Regele taximetriştilor joacă inteligent de la o poartă la alta

Cîteodată, viaţa e ca o tablă de şah. Unii se aruncă-n pionii adverşi cu ţeasta neprotejată, iar alţii apelează la rege să pună de-un blat cu turnul nebun de la „haşopt”. Eu unul prefer să dotez pionii proprii cu chestiuni suficient de mari încît s-o ţin ocupată pe regina adversă cît timp îi fac flenduri apărarea regelui.

Bun, ce treabă are asta cu taximetriştii? Păi, are! Are, pentru că majoritatea celor despre care făcusei deunăzi vorbire se încadrează în prima categorie: e vorba despre acele ţestoase cu volan care cred că a apăsa ambreiajul la maxim înseamnă a-l apuca pe Dumnezeu de-un picior şi, cum cineva remarca pe aici prin zonă, acele ţestoase pentru care arborele genealogic e totuna cu arborele cotit. Iar ăilalţii, intelectualii reformaţi de viaţă în taxi-drivers de ocazie, preferă varianta a doua.

Sînt puţini, foarte puţini cei pe care mi-i regăsesc în a treia ipostază. Oameni pe care îmi place să-i cred un soi de fraţi de cruce; ăia cu care pot face glume şi cu care, în secunda a doua, să pot purta conversaţii cît se poate de serioase.

Pe unul dintre aceştia îl ştiu de vreo paişpe ani. Mai bine zis, el mă ştie. Şi asta pentru că, atunci cînd subsemnatul era încă prin liceu, domnul respectiv avea deja o carieră în spate. O carieră de fotbalist. Nu o să-i dau numele, pentru că probabil foloseşte Internetul şi nu vreau să se supere pe mine, la fel cum ştiu că foloseşte abilitatea elementară de a citi (şi aia, tot mai rară, de a înţelege succesiunile de litere şi de cuvinte) în orice moment liber dintre două curse.

Nu, nu e cititor de „Libertatea”. Nici de „Can Can” sau de integrame din seria „sînt prost, dar mă tratez”. Citeşte… pauză de respiro, citeşte cărţi! Cum s-ar scrie prin gazetele alea de perete: „Domnule X, nu mai citi cărţi, că deşteaptă!”

Nu, nu e nici fotbalist din seria lui „m…. uăăăăăăăăăă!” sau din regnul mai sofisticat al lui „pe ei, pe ei, pe mama lor!” De fapt, nu este fost fotbalist, ci fost sportiv de performanţă. Unul care a ştiut, din secunda a doua în care cineva i-a zis pe la juniori: „Ai şanse, puştiulică!”, faptul că a munci nu este antonim cu a avea talent. Ştiu, sînt cuvinte mari, dar domnul în cauză mînă volanul şi verbul şi creierul cu aceeaşi viteză şi-aceeaşi atenţie distributivă cu care se manifesta şi pe flancul stîng al Politehnicii Iaşi acum vreo 30 de ani.

Omul meu (şi zic asta nu cu aroganţă, ci cu dragul norocosului care-a descoperit un domn) îşi va da, cîndva în viitorul apropiat, examenul pentru a obţine „licenţa PRO”. Licenţa PRO, aviz domnişoarelor care citesc blogul, nu e licenţa pe care vreo imaginată Andreea Esca o dă pentru a face, ulterior, carieră la ProTV. Licenţa PRO e o chestiune cît se poate de serioasă, echivalentă cu un doctorat în antrenorat la fotbal.

Eu unul îi ţin pumnii, pentru că aştept momentul în care voi vedea primul antrenor de fotbal din România care să fi citit cărţile pe care şi le-a cumpărat. În acelaşi timp, n-aş vrea să dispară de la celălalt capăt al comenzii un asemenea individ. Ceva îmi spune, totuşi, că domnul respectiv este în stare să le facă pe amîndouă.

P.S.: Textul de mai sus nu este publicitar, deşi, recunosc, personajul meu mă are cu ceva la mînă. Mi-a făcut discount, de cînd mă cunosc cu el. Şi mi-a dat convingerea că, de există viaţă după fotbal, trebuie trăită cu umor şi cu o – măcar! – minimă curiozitate pentru tot ce e în jur.

Comentarii»

1. me - februarie 26, 2009

alambicat rau maestre……….lipseste placerea de a citi, te incurci prea mult in firul epic

2. Alex Savitescu - februarie 26, 2009

Şi taximetriştii m-au încurcat adesori. Aş prefera un nume în locul pseudonimului „me”, ca să ştiu cu cine am plăcerea. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: