jump to navigation

Cabotinul şi starea sa de îmbrehăneală februarie 9, 2009

Posted by Alex Savitescu in Drain-storming.
trackback

M-au fascinat dintotdeauna indivizii ce-şi găsesc tăria să dea pe gît o porţie sănătoasă de autosugestie. Acei băieţi trecuţi uşor de prima inspiraţie – şi, da!, şi de a doua, şi de a treia -, trecuţi, să zicem, în general, de 30 de ani sau de 40 sau de 50 sau de 60, care găsesc puterea să se camufleze în nemuritori binevoitori; binevoitori ai propriilor recolte şi amabili cu toţi cei din jur, pînă-n momentul în care un ceva le produce un mic tremolo în orgoliul propriu.

Vorbim aici de domni ce au pasiunea nebună să-şi facă un CV în care să nu treacă propriile realizări (de-or fi existînd), ci locurile pe unde au fost invitaţi; de domni care se identifică, în miez şi-n crez, cu rolul unei coroane mortuare: inutilă în a mai produce lacrimi sau măcar un fir de clorofilă, cacofonică pînă la Dumnezeu pînă şi cu cel ce şade de formă-n raclă, dar avînd sublimul atribut al lui „am fost acolo!”; de domni ce fac din a lor absenţă o virtute ca a călugărului abstinenţă, dîndu-le celor din jur aerul că n-au bifat verbul „a trăi” pentru că ăsta, nenorocitul, ar fi sinonim cu „a coborî printre muritori”; de domni ce, tineri fizic fiind, au moleşeală-n orice ar face, dar şi o vulgară vioiciune în a explica celorlaţi cum ar fi făcut ei să iasă treaba bine; de domni ce „s-au ajuns”, fără voia lor, dar cu vocea lor (mereu inofensivă), în roluri pe care nu le-ar fi visat vreodată; de domni ce ştiu că tăcerea celorlaţi, din jenă sau din şapte ani de-acasă, se poate transforma într-un cîştig al nesimţirii lor fără teritorii vreodată conturate; de domni care pozează în eterni rebeli, ştiind că vidul ce-l produc în a lor rază de acoperire e-o plapumă pentru propriile mediocrităţi.

Ei bine, aceşti domni – şi-aceste doamne, domnişoare sau domniţe, fiecare, după propriile puteri – îşi ies din starea de „îmbrehăneală” odată ce le-ai tăiat cu faiul pragul, scuturîndu-se de propriul lor suc ca de-o boală de piele. Nu-ţi vor arăta vreodată că le-ai boţit preşul de la intrare, dar îţi vor spune, suav, inofensiv, cu politeţea crăcănată la plural: „Dragul meu, cred că ar trebui să ne sfătuim în problema asta!”

Comentarii»

1. simici - februarie 9, 2009

oare ce domn, doamna, domnisoara sau domnita l-o fi suparat pe domn doctor?

2. Alex Savitescu - februarie 9, 2009

mai multi si nici unul, ca sa raspund la fel de criptic, cipi!

3. simici - februarie 9, 2009

aha.. deci te-am prins… e vorba despre o ea :d

4. Florin Iorga - februarie 9, 2009

Alex, trebe sa recunosc cum ca m-ai provocat.

Nu imi e prea clar la cine te referi, dar ma simt obligat cum sa imi manufacturez si io un CV precum cel de-l expui mai sus. Daca tot am bifat si eu 40 de ani si daca tot am (inca!) reflexul de a fi amabil, cred ca e vremea sa ma apuc si io de recenzat locurile in care am fost invitat, spre a le consemna in acel glorios CV.

Adica, ce, io-s mai prost? Poate o sa te referi si la mine intr-o buna zi, mai mult sau mai putzin explicit, pe blogu-tzi! 😀

5. Alex Savitescu - februarie 9, 2009

@Iorgu:
Sa-ti raspund ca o lichea: as vrea sa ma refer la tine, aia va fi, intr-adevar, la propriu, o BUNA zi!

6. gabi andronache - februarie 9, 2009

Alex,
te referi la faptul ca unii specifica in acel CV faptul ca au fost invitati in anumite emisiuni radio-tv?

7. gabi andronache - februarie 9, 2009

pentru ca daca e asa, asta e aiurea din partea lor.
seamana cu obiceiurile manelistilor care apar pe micul ecran si se tot lauda ca au fost invitati ba pe la medelin ionescu, ba pe la ddd, ba pe la etno, etc. etc.

8. Alex Savitescu - februarie 10, 2009

@Gabi:
Mă refer la personajul colectiv numit cabotin, cu sau fără emisiuni trecute în „sivi”. Curriculum vitae înseamnă, dac-o luăm latineşte, exact opusul. O zice unul care a fost corijent la latină în liceu. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: